{{ __('Skip to content', 'foundations') }}

Alphington

We were engaged to prepare a planning application for a medium density residential development at 6 & 8 Grange Road, Alphington

The site was strategically suitable for medium density development, by virtue of its main road location. It is also close to an Activity Centre.

The contemporary design includes a mix of materials and cantilevered elements, creating a highly articulated form. Landscaping was provided along the side and rear boundaries and canopy trees were included in the front and rear setbacks.

The development comprises eight 2-storey townhouses on 1000 square metres. This efficient yield was made possible by the use of a basement car park and a common walkway above that provided dedicated access to residents and their visitors. All townhouses employ a reverse living layout in order to achieve this efficient layout. (Reverse living is a way of designing a home with the kitchen, living, and dining areas and roof top terrace upstairs, and the bedrooms downstairs. Essentially, the ground floor of a traditional home design is swapped with the upstairs so the layout is reversed.)

The application was successfully approved at Council and a planning permit has been granted.